Poate si pentru ca unele principii sunt denaturate de multitudinea de forumuri si persoane mai mult sau mai putin informate care intreaba sau raspund, voi incerca sa evidentiez cateva lucruri despre hard diskuri cu riscul de a suna doct sau chiar de a demonta unele mituri.

Cu siguranta domeniul acesta si implicit uimitoarea piesa de hardware care se numeste hard disk sunt foarte complexe; de aceea voi lasa aceasta lista deschisa, revenind, oridecate ori este necesar;

Unele lucruri au mai fost amintite si intr-un post anterior despre principiile de baza in functionarea hard diskurilor


1.  Intreruperea brusca a curentului electric creeaza sau poate crea defectiuni? ADEVARAT

Dar cu siguranta nu creeaza badsectoare. Iar in cazul hard disckurilor de generatie noua acestea au incorporate cateva protocoale pentru cazul unei caderi de curent, capetele de citire fiind “parcate” corespunzator, tocmai pentru a evita crearea de defectiuni.

Totusi, fluctuatiile sau o sursa de alimentare necorespunzatoare poate cauza defecte de tip electric (la nivelul PCB-ului) iar in unele cazuri chiar deteriorari ale platanelor pentru ca pot fi afectate capetele de citire.

Cu siguranta insa, o cadere de tensiune sau intreruprerea brusca a curentului electric poate cauza un defect de tip logic (coruperea anumitor fisiere).


2. Informatia stearsa dispare in momentul comenzii de delete? NIMIC MAI FALS. In momentul in care anumite fisiere (poze, filme, etc) sunt sterse, ele sunt “marcate” de sistemul de operare ca sterse si devin inaccesibile pe moment iar spatiul / portiunea pe care o ocupa, este considerat liber si deci “bun de scris” peste. Doar in momentul cand in locul in care erau stocate informatiile este scrisa alta informatie, informatia initiala devine imposibil de recuperat.


3. Formatarea unui hard disk te scapa de badsectoare? FALS. In schimb, procesul formatarii ajuta!

Prin formatarea unui hard disk, practic portiunile cu badsectoare sunt “ascunse” si nu vor mai fi accesate ulterior in procesul de scriere a datelor. Deci sistemul de operare, dupa formatare, nu le mai vede si prin urmare nu va mai aloca spatiul respectiv ca fiind disponibil la accesare or scriere.


4. Recuperarea de date este imposibila dupa una sau mai multe formatari? FALS. De fapt, la formatare, doar anumite fisiere (si acelea de regula sunt fisiere ale sistemului de operare) sunt sterse fizic, restul ramanand intacte pana la o rescriere peste ele; recuperarea de date poate avea o rata de succes de 100% chiar si in cazul unei formatari.


5. Un hard disk tinut incontinuu pornit, isi scurteaza durata de viata? PE JUMATATE ADEVARAT.

Faptul ca un hard disk ruleaza non-stop sau cu opriri foarte rare in intervale mari de timp nu ii scurteaza neaparat durata de viata. Platanele pornesc miscarea de rotatie din momentul pornirii unui hard disk si si-o mentin pana cand acesta este oprit (alimentarea este oprita) – iar acest lucru este considerat de catre unii ca o uzura.

Dar adevarul este ca doar incalzirea excesiva scurteaza viata componentelor dintr-un hard disk si problemele pot aparea tocmai datorita stresului indus de caldura. Avem cazul serverelor: acestea ruleaza non-stop cu opriri foarte scurte si hard diskurile din componenta lor au o durata de viata destul de mare. Asadar, ambianta in care ruleaza un hard disk este elementul definitor in durata sa de viata si nu faptul ca ruleaza non-stop.


6. Magnetii clasici in preajma unui hard disk duc la deteriorarea hard diskului? FALS. Exista insa posibilitatea deteriorarii si pierderii totale a informatiei de pe un hard disk intr-un mediu magnetizat sau in apropierea unor magneti industriali foarte puternici.