Asa cum scriam intr-un articol anterior, de cele mai multe ori NU SE RECOMANDA recuperarea datelor pe cont propriu. Dar exista o situatie cand o puteti incerca, si din nou, ma simt obligat, sa repet ca pe o placa stricata, clasica:
Orice incercare de recuperare a datelor, folosind metode sau abordari gresite, (inclusiv softuri de recuperare sau banale scanari) reduce INVARIABIL si INEVITABIL sansa ca datele sa poata fi recuperate ulterior chiar si intr-un mediu profesional!
OK, Acum sa incepem:
Singura situatie in care recomand sa incercati asta este doar in cazul unei stergeri accidentale de fisiere, poze / documente, foldere sau o partitie intreaga (am re-instalat windowsul si am descoperit ca am gresit partitia).
Programe recuperare date sterse:
Pasi de urmat numai in cazul in care hard diskul sau memory cardul poate fi citit si accesat fara probleme:
1. Opriti-va din orice activitate aveati la pc sau laptop (nu mai copiati, rescrieti, salvati) sau nu mai faceti alte poze daca vorbim de un memory card aflat in interiorul unui aparat foto;
2. Instalati un program free (sau cu licenta) special conceput pentru acest gen de caz, de recuperare date: personal, recomand RECUVA sau GetDataBack, ambele softuri relativ simplu de instalat si manevrat.
Daca doriti sa recuperati fisierele sterse in prealabil si golite din Recycle Bin, nu instalati software-ul pe acelasi calculator pentru ca exista riscul sa suprascrieti fisierele sterse. Va trebui sa desfaceti hard-disk-ul si sa il conectati la un alt calculator care are programul de recuperare de date (Recuva sau GetDataBack) instalat.
Pentru utilizatorii de Linux, recuperarea fisierelor de pe ext3 sau ext4 este putin mai dificila. TestDisk si PhotoRec sunt, probabil, cele mai bune softuri cu care puteti incerca recuperarea fisierelor sterse.
3. Daca folosind oricare din softul de mai sus nu ati reusit sa recuperati datele sau le-ati recuperat doar partial, este totusi cazul sa apelati la un service specializat in recuperarea datelor.
Mult succes!