Desi pare mare, pretul pentru orice procedura legata de recuperarea de date poate fi incadrat, comparativ cu celelalte state UE, undeva la jumatatea inferioara a listei (cu unele exceptii). Este adevarat ca pare ridicol sau greu de inteles de ce un banal hard disk cu defect mecanic ar putea sa coste pana la 500 Euro (plus TVA, sic!), adica practic de 1o ori valoarea unui nou?! Sau de ce trebuie sa astept poate, o luna pentru o recuperare de date?

Dar raspunsul este destul de serios: pentru ca, in cazul defectelor mecanice, uneori piesa care se schimba, respectiv capete de citire sau circuitul care controleaza rotatia platanelor sau actioneaza capetele de citire, fiind destul de rare, gasirea si achizitionarea unui hard disk donator (de catre firma de recuperare) dureaza si ridica aceste costuri.

 

Pretul apoi insumeaza procedura de schimbare a componentei defecte si recuperarea propriu-zisa a informatiilor. Iar schimbarea unui capat de citire sau banala desfacere a unui anumit tip de hard disk, nu seamana deloc cu o plimbare in parc.

Fara sa sustin firmele care umfla preturile la recuperarea datelor indiferent de dispozitivul de stocare de pe care realizeaza asta, exista cazuri rare cand se pot justifica chiar si costurile de mai sus. Dar asta nu inseamna ca suntem toti “norocosi” sa ne incadram in acest palier.

 

Nu voi face aici o comparatie a preturilor practicate de principalele firme de recuperare date de pe piata, multe nici nu afiseaza preturile sau pur si simplu oferta un interval prea mare de cost, dar voi incerca sa trasez un plafon maxim de preturi (cat ar trebui sa coste cu un +- 15%) pentru cele 3 tipuri de defecte clasice ale unui hard disk:

 

Preturi pentru recuperare date in cazul unui hard disk:

– Caz clasic: am sters din greseala fisiere sau am formatat o partitie, am reinstalat windowsul si am uitat sa fac back-up, s-a virusat calculatorul si am pierdut fisiere, sau mai complex: mi-a crapat windowsul si la reinstalare am eroare si tot nu merge laptopul sau pc-ul, etc: ESTE UN DEFECT LOGIC: de la 40 la 100 Euro;

– Pc-ul sau laptopul porneste dar se blocheaza la secventa de inceput, imi afiseaza o eroare ciudata cu S.M.A.R.T. sau o eroare de HDD (nu recunoaste hard diskul dupa numele productatorului, sau il vede cu un nume ciudat cu caractere random): ESTE UN DEFECT FIRMWARE  (poate fi incadrat tot la defect logic, dar poate implica in unele cazuri si inlocuirea unei componente): de la 100 la 200 euro;

-Dupa o cadere de tensiune sau pana de curent clasica, pc-ul nu mai porneste deloc (excludem sursa defecta), deconectarea bateriei de la laptop in timp ce acesta merge, deci practic orice caz ce intrerupe brusc alimentarea sau poate crea scurtcircuit: ESTE UN DEFECT ELECTRIC:  de la 120 la 250 Euro;

-Am scapat laptopul sau hard diskul portabil jos, am trantit sau lovit hdd-ul sau pc-ul: ESTE UN DEFECT MECANIC (poate cel mai dificil si mai costisitor defect, sansele de recuperare pot fi si nule daca deteriorarea este majora sau daca insistati sa accesati hard diskul cu softuri sau echipamente neprofesionale): de la 200 la 400 euro.

 

Preturi pentru recuperarea de date in cazul unui Memory Card sau Memory Stick:

-defect logic (stergere poze sau fisiere, formatare card sau stick usb, etc): 20-30 euro;

-defect fizic  (anumite componente sunt scurtcircuitate si trebuiesc schimbate): 90-180 euro; 

 

Unele firme mai percep si o taxa de urgenta, pentru diagnosticare sau recuperare date, altele (majoritatea) ofera diagnosticarea gratuita. A.. si era sa uit! preturile CONTIN TVA…