Ati auzit, poate, de termene precum “diagnosticare gratuita hard disk” sau “hard-disk donator“, iar asta nu inseamna decat faptul ca odata ce aduceti hardul intr-un service, prin anumite proceduri neevazive se stabileste natura defectului hard-diskului SAU anumite componente din interiorul (or exteriorul) unui hard disk functional sau partial defect, pot fi mutate pe alt hard-disk “compatibil”, in vederea mijlocirii procesului de recuperare a datelor.

– Nimic mai simplu!, veti spune.  va pot raspunde ca … e – Putin eronat!

Pentru ca in momentul in care ajungem sa discutam despre acest lucru, cel putin cand discutam de mutarea unor componente electrice sau mecanice de la un hard disk la altul, suntem in stadiul in care aveti nevoie de softuri si  echipamente profesionale pentru a putea accesa informatiile de pe hard-discul care este supus “transplantului”.

Cu alte cuvinte, asa cum spuneam anterior, hard-diskurile sunt unice si piesele a doua hard-disk-uri, chiar daca sunt de la acelasi producator, au aceeasi capacitate si aparent …”seamana”, nu sunt interschimbabile decat in anumite circumstante.

De ce?

a. Daca vorbim de FIRMWARE:
Pentru ca, acelasi producator, fabrica hard-diskurile in loturi si, de exemplu, periodic, la fiecare lot, schimba firmware-ul (sistemul de operare al hdd-ului, ce contine instructiuni specifice citirii si scrierii datelor); un firmware incompatibil face hdd-ul nefunctinal.

La Hdd-urile de generatie veche, firmware-ul se afla intr-unul din circuitele integrate de pe circuit board-ul HDD-ului (partea electrica externa) ceea ce face aparent mai usor procesul recuperarilor de date. Trebuie doar sa avem un hard disk donator foarte apropiat (din acelasi lot) cu hard-diskul defect, sa schimbam placa electrica si sa accesam din nou hard-diskul “operat”.

La Hdd-urile de generatie noua, firmware-ul se afla instalat tot in partea de stocare a harddiskului adica pe platane si orice defect de aceasta natura se poate corecta doar reinstaland versiunea corespunzatoare de firmware. Iar acest lucru intra in categoria “chirurgiei exacte” ca si celelalte cazuri mentionate mai jos;

b. Daca vorbim de un defect electric:
Circuit-board-ul oricarui HDD contine printre altele cateva circuite integrate vitale ce controleaza dupa caz motorul care roteste platanele, mutarea capetelor de citire sau interfata de control (citirea si transmiterea informatiei). Este de prisos sa mentionez faptul ca circuit-board-ul in sine este o piesa la fel de unica precum hard-diskul din care face parte si “transpantarea” unui circuit-board de la un hdd la altul se poate face doar atunci cand hard-diskurile fac parte din acelasi lot de fabricatie.

c. Daca vorbim de CAPETELE DE CITIRE:
La fel ca si firmware-ul, nici capetele de citire nu sunt interschimbabile ochiometric ci doar de la hdd-uri compatibile. Dar daca am ajuns la acest capitol, al desfacerii propriu-zise a unui hard-disk, asta chiar implica cateva echipamente pe care doar service-urile specializate il au (si nu vorbim doar de un set special de surubelnite sau de rotire a platanelor);

Astfel, daca ajungeti, fie si din curiozitate, sa desfaceti un hard-disk (cine stie ce curiozitati mai au oamenii in ziua de azi), fie doar si pentru a va vedea reflexia in ..”discurile alea ca oglinda”, un lucru foarte important de care trebuie sa tineti cont pentru a nu compromite informatia de pe hard-disk este ca desfacerea unui hdd se face ideal doar intr-un “clean-room” (un mediu inchis ermetic si f bine aspirat pentru a impiedica particulele de praf sa ajunga pe platane);