Poate nu ati suferit o problema cu hard diskul, suficient cat sa fiti nevoiti sa apelati la un service de recuperare date dar cu siguranta v-ati pus intrebarea asta: Care hard disk este mai bun? sau Ce tip de hard disk e mai bun?

Daca intr-un articol anterior am scris despre avantaleje si dezavantajele unui SSD versus Hard Disk clasic, voi incerca mai jos sa prezint cateva situatii despre hard diskuri, suficient cat sa va faceti o idee care model va este cel mai potrivit.

 

Pe principiul, nevoia dicteaza, in alegerea celui mai bun model de hard disk trebuie sa va definiti foarte bine cerintele:

  • am nevoie de un hard disk mai mare ca si capacitate de stocare (pentru ca am nevoie de spatiu mai mult)? (Atunci poate un Seagate de peste 2 Terra ar trebui sa fie printre variantele de alegere)
  • am nevoie de un hard disk care sa se miste rapid deci cache (buffer) si o viteza de rotatie (rpm = rotation per minute) suficient de mare (poate un WD Black sau un Seagate Barracuda; sau din nou, un SSD) ?
  • am nevoie de un hard disk mai silentios? cu un consum de energie mai redus? (atunci un WD Green sau SSD pot fi printre cele mai bune alegeri!) dar nu vreau sa platesc nici foarte mult pe el? (atunci cu siguranta trebuie sa fie un hard disk clasic, ssd-urile sunt destul de scumpe)
  • am nevoie pentru pc (ar cam trebui sa fie de 3,5 inch), pentru laptop (de 2,5inch sau un SSD), pentru serverul meu pe care experimentez chestii sau pe NAS? (atunci cu siguranta ar fi bun un WD RED)
  • vreau sa imi fac RAID pe pc-ul meu? (n-ar strica sa fie facut pe doua SSD-uri!)
  • vreau sa imi tin muzica si filmele la adapost? (poate ca un hard disk portabil ar fi cea mai buna alegere!)
  • am nevoie in firma sa fac o retea locala si un sharing local si nu ma complic cu un server? (poate ca un Hard disk extern din gama Lacie ar fi o alegere buna!)

 

Concluzii:

In ultima vreme, la capitolul HDD clasic, Western Digital a castigat teren foarte mult desi Seagate este teoretic cel mai mare producator de hard diskuri (divizia de hdd-uri SAMSUNG este a lor);

In privinta hard diskurilor portabile, Seagate este un brand destul de popular poate si pentru ca este mai ieftin; WD cu versiunile MyPassport par destul de fiabile; ar mai fi Samsung dar atentie la model (multe samsunguri cu capacitate de stocare mare, au dimensiuni mari si inca folosesc un transformator adiacent pentru alimentare).

La capitolul SSD, Intel par a fi cele mai populare. dar sa nu uitam de SSD-urile Kingston sau ADATA.

 

Cum nu exista perfectiunea, si in cazul acesta, in alegerea unui hard disk va trebui sa faceti un raport calitate-pret-necesitate si sa-l alegeti pe cel mai bun dintre ….”cele mai putin proaste” modele.