CHKDSK aborted…..

 

Si uite asa, ultimul caz de HDD in service avut zilele trecute afisa la secventa de boot mesajul de mai sus si bineinteles dupa cateva secunde “Windows cannot recover master file table. CHKDSK aborted

In primul rand observati ca HDD-ul nu mai este vazut cu numele lui generic si in loc este afisat o succesiune de caractere \\?\volume{ ……

 

Dar ce este Master file table sau MTF?

MFT este un tip special de fisier de sistem (ca o baza de date) care se afla pe radacina fiecarei partiții NTFS si in care sunt stocate practic  informatii despre fiecare fisier si director pe un volum NTFS. Exista cel putin o inregistrare pentru fiecare fisier si director in parte pe volumul logic NTFS.

Cu alte cuvinte, MTF detine informatiile despre fiecare fisier pe care il copiati pe HDD, dimensiune, data crearii, locatia exacta a fragmentelor din care este alcatuit, etc. Fara aceasta baza de date, un Hard Disk nu este altceva decat un amalgam de biti, fara nicio organizare si niciun index.

 

Recuperarea de date poate fi facuta cu succes si cu o rata chiar de 100%, in service specializat si cu conditia sa nu insistati pe acest hard disk. Timpul de recuperare variaza de la cateva zeci de ore la cateva zile, in functie de dimensiunea hard diskului si de informatia pe care o doriti recuperata.

Practic, in service si folosind un soft specializat, se reconstruieste partial structura MTF pentru a putea permite accesul la fisierele stocate.

Daca aveti aceasta eroare, este cazul sa apelati la un service, orice tentativa de incercare de recuperare va diminua foarte mult sansele atunci cand se va face recuperarea intr-un mediu specializat.