Asa cum spuneam intr-un articol precedent, un hard disk, prin natura componentelor mecanice, magnetice si electrice pe care le contine, este o piesa relativ fina si predispusa spre defectiuni datorita socurilor de natura electrica sau mecanica. In marea lor majoritate, hard diskurile vin din fabrica cu defecte, corectate sau “ascunse la vedere”.

 

Totusi, cele mai comune defecte ale unui hard disk sunt:


1.Defect electric (Electrical Failure)
PCBul (circuit board-ul/ placa electrica) este “intermediarul” care sorteaza, controleaza, comunica si coordoneaza procesul de citire / scriere de date intre hard disk si pc. Prin urmare, in cazul in care PCBul este deteriorat din cauza caderi de tensiune sau fluctuatii electrice, se pierde accesul fizic la date. Frecvent, in cazurile de acet fel, circuitul de pre-amplificare al capetelor de citire este afectat.

Simptome pentru HDD cu defect electic:
– HDDul este alimentat, dar nu se initializeaza;
– Uneori se pot auzi batai scurte pentru ca motorul ce roteste platanele nu porneste;
– Hard diskul click-aie, sunetele sunt scoase ca si consecinta a capetelor de citire ce incearca sa se initializeze.


2. Defect de firmware (Firmware Failure)
Firmware-ul este un program software accesibil in mod normal numai producatorului HDDului, localizat in placa electrica a unui hdd (PCB) sau mai nou, chiar pe suprafata de stocare. Firmware-ul face o testare preliminara (low level) a hdd-ului, atunci cand acesta este initializat, testare ce reflecta functionalitatea in parametri si integritatea hard diskului. Practic, firmware-ul este un mini-sistem de operare al hdd-ului; Fara codul firmware, comunicarea intre Hard disk si PC nu se mai realizeaza.
In cazul in care zona in care este stocata firmware-ul pe platane este corupta, hard diskul va parea defect chiar daca componentele electrice si mecanice sunt in totalitate functionale.

Simptome clasice pentru un defect de firmware la un HDD:
– Hard diskul se initializeaza dar nu este recunoscut de computer;
– Hard diskul porneste dar este recunoscut eronat de catre pc (nu cu numele producatorului), uneori cu un set de caractere random;
– Hard diskul se blocheaza la boot.


3. Defect mecanic (Mechanical Failure)
Defectul mecanic la un HDD apare ca rezultat al unui impact dar si in cazul uzurii.
Componentele interne, cum ar fi capetele de citire sau motorul ce roteste platanele pot suferi o defectiune fara un avertisment in prealabil. Cel mai adesea, defectul mecanic include unul sau mai multe capete de citire defecte.

Simptome pentru un HDD cu defect mecanic:
Hddul scoate sunete ciudate, zgarietura-pisare sau un click-ait mai jos ca si tonalitate urmat de un stop total ca urmare a faptului ca motorul se opreste brusc;
Zgomotele incep din nou la o deconectare si o reconectare a hdd-ului;

Este foarte important sa nu fortati HDD-ul in acest caz pentru ca la fiecare tentativa de accesare practic se deterioreaza noi portiuni de pe platane ca urmare a incercarilor esuate de initalizare a capetelor de citire


4. Portiuni cu Badsector (Bad Platter Area)
Un HDD cu multiple Badsector, presupune ca anumite portiuni de pe suprafata de stocare (platane) sunt inaccesibile citirii sau scrierii de informatie. Cauzele principale care duc la aparitia de sectoare si blocuri de tip badsector tin de uzura suprafetei platanelor, capete de citire defecte (cele doua cauze sunt relativ derivate) sau chiar defecte de fabricatie.
Exista diferite nivele de severitate ale unui badsector, in functie de situatie, aplicandu-se tehnici diferite pentru a maximiza potentialul de recuperare.

Simptomele unui HDD cu Badsectoare:
– Hard diskul este inca accesibil dar ruleaza uneori foarte lent sau chiar se blocheaza;
– Veti primi erori frecvente de tip (CRC = Constant Cyclic Redundancy);
– Unele foldere nu pot fi accesate desi sunt vizibile.


5. Defect logic (Logical Failure)
Defectul logic la un Hard disk include orice defect de tip non-fizic. In functie de circumstantele care au dus la producerea unui defect logic, recuperarea de date poate fi cea mai usoara sau mai grea sarcina dintre toate tipurile de recuperari de date survenite defectelor.
Exemple de defecte logice: stergerea accidentala, format accidental, fisiere corupte, bug-uri ale unor software-uri, fisiere de sistem corupte, virusare cu programe de tip virus, malware, worm, etc.


6. Defect complex / combinat (Complex Failure Mode)
Exista cazuri cand un hard disk se poate strica nu doar dintr-o singura cauza ci ca o combinatie a defectelor, de cele mai multe ori declansate in cascada. De exemplu, un cap citire stricat ca urmare a unor cauze mecanice ar putea declansa un defect logic prin deteriorarea unor fisiere de sistem sau chiar prin coruperea firmware-ului. Aparitia zonelor de tip Badsector este, de asemenea, un defect declansat de astfel de imprejurari.